Σήμερα, τέθηκε ως θέμα της συζήτησης «Η στάση του κινήματος των Αγανακτισμένων σε επικείμενες εκλογές».
Ας δούμε πως τοποθετήθηκαν κατά σειρά όσοι μίλησαν:
1) Ο ομιλητής είπε ότι στις 15/6 στην κινητοποίηση της Αθήνας ενθουσιάστηκε από τη συμμετοχή των σωματείων με το κίνημα, Θεωρεί πως για να πετύχει το κίνημα, πρέπει να συμπορευτούμε με αριστερές δυνάμεις, για να μπορέσουμε με τη μαζικότητα να αντισταθούμε στις κυβερνητικές δυνάμεις εξουσίας.
2) Ο επόμενος, στην πολύ σύντομη τοποθέτησή του υποστήριξε ότι δε βλέπει τις αριστερές δυνάμεις ως εναλλακτική πρόταση.
* Διαβάστηκε το δελτίο τύπου διαμαρτυρίας μας στα ΜΜΕ που αφορά την εφαρμογή
όσων προβλέπονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
* Παρένθεση στη συζήτηση και η επόμενη τοποθέτηση. Απάντηση προς αυτόν που
στο διαδίκτυο ζήτησε να αποσύρει την υπογραφή του από το εξώδικο με τη
δικαιολογία ότι οι Αγανακτισμένοι δεν εκπροσωπούμε όλους τους Λαμιώτες: Αν
νομικά γίνεται να την αποσύρει, ας το κάνει. Ο καθένας με την υπογραφή του
εκπροσωπεί τον εαυτό του και ο καθένας που υπογράφει το κάνει προσωπικά ως
αγανακτισμένος πολίτης κι όχι ως εκπρόσωπος όλων των κατοίκων της Λαμίας.
3) Ο ομιλητής συμφώνησε με την άποψη να συμπορευτούμε με όσες δυνάμεις της Αριστεράς (εντός και εκτός βουλής) δεχτούν να συμμαχήσουν μαζί μας. Και κατέληξε, ΟΧΙ στην αποχή.
4) Σε απάντηση του προηγούμενου, υποστηρίχθηκε η ανάγκη να δημιουργήσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση με στόχο την Άμεση Δημοκρατία. Αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί, να απέχουμε στις εκλογές και να μη συνεργαστούμε με κανένα.
5) Ο ομιλητής είπε ότι τα κόμματα τα ξεπεράσαμε, για μας απλά δεν υπάρχουν. Χρειαζόμαστε δική μας πολιτική πρόταση, εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων με την κλιμάκωση των δράσεών μας και με τη μαζικότητά μας. Μετά, οι Αγανακτισμένοι θα κάνουμε στη Βουλή την πρώτη μας Εθνοσυνέλευση.
6) Τοποθέτηση αντίθετη αυτών που υποστηρίζουν ανυπαρξία της Αριστεράς, η οποία σύμφωνα με το ομιλητή έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις (παύση πληρωμών, κήρυξη χρέους ως μη νόμιμο, εθνικοποίηση τραπεζών κλπ) έναντι των μνημονίων. Επισήμανε πως αυτά για να επιτευχθούν προϋποθέτουν ανάληψη της εξουσίας από ευρεία λαϊκή συμμαχία και χαρακτήρισε συκοφαντία ειδικά όσα λέγονται για το ΚΚΕ. Το κίνημα να αποκτήσει πολιτικούς στόχους χωρίς να τίθεται αντίθετο στον κοινοβουλευτισμό. Κατέθεσε πρόταση: Να κάνουμε συζήτηση για τον κοινοβουλευτισμό, την ιστορική του διαδρομή και τα όριά του.
7) Άμεση απάντηση, ο ομιλητής δήλωσε ότι δε θέλησε να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Η άποψή του είναι ότι με τη στάση τους και τις διασπάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια, τα μικρά κόμματα συνέβαλαν να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
8) Ο ομιλητής θεωρεί ότι αναλωνόμαστε στα πρόσωπα της ντόπιας εξουσίας και δε βλέπουμε τα αφεντικά που τα χειραγωγούν και τα χρησιμοποιούν εις βάρος του λαού μας. Βασική για την επιτυχία του αγώνα μας είναι η λαϊκή συμμαχία για να μη πληρώσει ο λαός.
9) Επισημάνθηκε η πραγματικότητα ότι με τη δράση και τον αγώνα του λαού διορθώθηκαν και κατακτήθηκαν πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Ο ομιλητής όμως είπε πως αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για το που φτάσαμε σήμερα. Το κίνημα των Αγανακτισμένων να παραμείνει ακηδεμόνευτο, τα δε υπάρχοντα κόμματα που μας κατηγορούν ας μας κάνουν αυτά πολιτική πρόταση.
10) Σύμφωνα με την τοποθέτηση, βρισκόμαστε εδώ γιατί χρεοκόπησε όλο το πολιτικό σύστημα. Όποιος είναι ενταγμένος σ’ αυτό, δεν μπορεί να δώσει λύση και αποτελεί για μας σάπια λύση. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά που λέμε εμείς με αυτά που λένε τα κόμματα, εμείς ήδη βάλαμε συγκεκριμένους στόχους.
11) Ο ομιλητής δήλωσε δυσαρεστημένος για τον τόνο κάποιων που διαφωνούν με κάποιους άλλους στην παρούσα συζήτηση, θεωρώντας πως δεν είναι κουβέντα αυτό που κάνουμε ούτε αμεσοδημοκρατικό. Έθεσε τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί να οργανωθεί η ετερόκλητη ελληνική κοινωνία σε μια Εθνοσυνέλευση.
12) Δηλώθηκε η πίστη ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει αυτό που θέλει να πει με τον τρόπο που θέλει. Διαφώνησε με την άποψη ότι ο κομματικά ανένταχτος δε χωράει στο κίνημα των Αγανακτισμένων γιατί δήθεν στερείται πολιτικών στόχων. Αφού υποστηρίζουν ότι όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια, ας μας πουν ευθέως οι ίδιοι ποιο είναι καλό.
13) Στην πολύ σύντομη τοποθέτηση, η ομιλήτρια είπε ότι η ιστορία έχει δείξει πως οι πολλοί μπορούν να συνεννοηθούν και να πετύχουν. Μπορούμε κι εμείς να το καταφέρουμε. Να μη περιμένουμε σωτήρες.
14) Ο ομιλητής είπε να προσπαθήσουμε να τα βρούμε πρώτα με τον διπλανό μας και σιγά-σιγά θα τα βρούμε όλοι. Υπάρχουν παραδείγματα κοινοτήτων άμεσης δημοκρατίας στον κόσμο, ας τα ακολουθήσουμε. Τα κόμματα δεν αποτελούν για μας λύση.
15) Ενημέρωσε για τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και πρότεινε να συζητήσουμε πως θα οργανωθούμε και εμείς. Άμεσος στόχος μας, το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο. Να δούμε πως θα συνεννοηθούμε εδώ, να οργανώσουμε τις λαϊκές μας δράσεις και θα φτάσουμε και στην άμεση δημοκρατία. Πρότεινε να απλωθούμε αποκεντρώνοντας τις συγκεντρώσεις μας στις γειτονιές, όπως ήδη ξεκίνησε να γίνεται στην Αθήνα.
16) Συμφώνησε να απλωθούμε στην πόλη, αλλά επισήμανε ότι πάσχουμε στην οργάνωση. Να προσπαθήσουμε όλοι με τη συμβολή μας στις ομάδες εργασίας.
17) Συμφώνησε με τον προπροηγούμενο και πρότεινε να δράσουμε εφάμιλλα της Αθήνας στις κινητοποιήσεις.
18) Ο ομιλητής, θεωρεί ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους βλέποντας την κοινωνική σύνθεση. Δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα, η κοινωνία είναι ταξική. Δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια, ούτε όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι. Να μην αγανακτούμε μόνο, η εσωστρέφεια μας βλάπτει και χρειάζεται να αποφύγουμε την αποχή στις εκλογές και το λαϊκό κίνημα να δράσει ενωμένο. Πρότεινε να συντονιστούμε και με τις κινήσεις σε πόλεις κωμοπόλεις και χωριά.
19) Διαφώνησε με την άποψη ότι σαν κίνημα είμαστε φτερό στον άνεμο, ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Καλό είναι να κλιμακώσουμε τη δράση μας. Αν κάποιο κόμμα αλλάξει τη λογική του και μας ακολουθήσει, ακόμη καλύτερα. Ακόμη κι αυτοί που στήριξαν το σύστημα έφτασαν σήμερα να μη μπορούν να δώσουν λύση, εμείς μπορούμε με συνεννόηση και πάλη για τα δικαιώματα που κατακτήσαμε και σήμερα χάνουμε. Τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές.
20) Τονίστηκε ότι ήδη έχουμε αρχίσει ως κίνημα να πετυχαίνουμε. Ένας παραπάνω λόγος να το πιστεύουμε, το ότι έρχονται κάποιοι και μας δίνουν έτοιμες λύσεις! Ας μας ακολουθούν στις δράσεις μας και να πάψουν να μας δασκαλεύουν.