Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πρακτικά 13ης Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Πάρκου στη Λαμία (16-6-2011)

Σήμερα, όπως είχαμε αποφασίσει να καθιερωθεί κάθε Πέμπτη, έγινε συζήτηση για τους στόχους και το πως θα τους πετύχουμε του κινήματος των Αγανακτισμένων Πολιτών.
Ας δούμε πως τοποθετήθηκαν κατά σειρά όσοι μίλησαν.
1) Η ομιλήτρια που άνοιξε τον κύκλο της συζήτησης διάβασε τις απόψεις κάποιων Χαλκιδέων Αγανακτισμένων από ένα κείμενο (που οι ίδιοι δημοσίευσαν στο διαδίκτυο) σχετικά με το πώς να προχωρήσει το κίνημα. Θέτοντάς αυτές ως τροφή σκέψης και προς συζήτηση στη συνέλευση. Ας συνοψίσουμε τις απόψεις τους, από το κείμενο που η ίδια κατέθεσε στα πρακτικά μας:
α) Αξιοποιώντας την εμπειρία από την παγκόσμια ιστορία των κοινωνικών εξεγέρσεων, όπως ο Μάης του ’68, τα κινήματα του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου στη χώρα μας, το κίνημα της πλατείας Ταχρίρ πιο πρόσφατα.
β) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι καμία από αυτές δεν κατέληξε μεν στη δημιουργία κόμματος και σε κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, αλλά ακόμη κι αν δεν έφεραν τη «λαϊκή εξουσία», όλες (κι αυτές που καταπνίγηκαν στο αίμα και -κατά μυωπική ερμηνεία- νικήθηκαν) σφράγισαν την εποχή τους και τις εποχές που ακολούθησαν επηρεάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και αναδεικνύοντας νέες κοινωνικές δυνάμεις.
γ) Αναδεικνύοντας αιτήματα της κοινωνίας τα οποία κανένας πολιτικός σχεδιασμός των ελίτ δε θα μπορεί να αγνοεί, δημιουργώντας την κόκκινη γραμμή του λαού απέναντι στις επιδιώξεις των ξένων δανειστών και του ντόπιου δωσιλογισμού, φέρνοντας μια νέα κουλτούρα δημοκρατίας που μπορεί να σαρώσει τα υπάρχοντα κόμματα και να οδηγήσει σε νέους σχηματισμούς. Με προϋποθέσεις την επιμονή μας και την παρουσία μας στις πλατείες, την καλύτερη οργάνωση των συνελεύσεών μας, το άνοιγμα του διαλόγου με όλο και περισσότερους πολίτες.
δ) Βλέποντας τι να αποφύγουμε από τις αρνητικές εμπειρίες των παλιών κινημάτων. Όπως τη Μαρία Δαμανάκη την εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου το ’73 που όλοι γνωρίζουμε τι εκπροσωπεί σήμερα, σε αντίθεση με τον έτερο τότε εκφωνητή Μήτσο Παπαχρήστου πάντα ανένταχτο σε κομματικές ηγεσίες και ακόμη μαχόμενο άνθρωπο και λογοτέχνη. Όπως τον Πάγκαλο που συμμετείχε στον Μάη του ’68 και σήμερα είναι ο τελετάρχης της Μεγάλης Κηδείας. Άπειρα τα παραδείγματα που ο εναγκαλισμός με το Σύστημα και την Εξουσία οδηγούν στην απόλυτη εξαχρείωση. Αλλά εμείς ας έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας ανθρώπους-σύμβολα της διαχρονικής αντίστασης.
ε) Κατανοώντας ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά μαζί μας κόσμος στις πλατείες όλης της Ευρώπης, με κοινό αγώνα και αιτήματα απέναντι στις κυβερνήσεις και τα Διεθνή Διευθυντήρια: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ – ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.
στ) Με άμεσο αίτημα στη χώρα μας, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ. Η κατάρρευση της παρούσας κυβέρνησης θα είναι μια πρώτη μεγάλη μας νίκη σε ένα αγώνα που σίγουρα θα συνεχιστεί και θα κριθεί στην πορεία. Το κίνημά μας θα πρέπει να αγωνίζεται αδιαπραγμάτευτο εναντίον της υποδούλωσης της χώρας και του λαού. Ακριβώς επειδή το σύστημα επεξεργάζεται εναλλακτικές μορφές εξουσίας και καθυπόταξης (όπως τις ήδη διακηρυγμένες κυβερνήσεις «εθνικής συνεννόησης» ή «τεχνοκρατών») που εξυπηρετούν την ίδια πολιτική σε βάρος των λαών και της προκοπής τους. Ακριβώς επειδή το Μνημόνιο κι όλα τα υπόλοιπα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα είναι εργαλεία με τα οποία οι δανειστές τοκογλύφοι και τα διευθυντήρια σκοπεύουν στην υποδούλωση των κοινωνιών, και ούτε φτιασιδώνονται ούτε επαναδιαπραγματεύονται.
ζ) Κατανοώντας ότι προϋπόθεση για την επίλυση του υπαρκτού προβλήματος του χρέους είναι η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Το οποίο αν και συζητά τις πολλές τεχνικές επίλυσης αυτού του κάθε άλλο παρά απλού προβλήματος, σίγουρα δε μπορεί να εφαρμόσει καμία μέθοδο επίλυσης υπέρ του λαού και καμία πολιτική υπέρ του λαού. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να εφαρμοστούν μέτρα γι’ αυτό (λογιστικός έλεγχος, παραγωγική ανασυγκρότηση, εθνικοποίηση τραπεζών κλπ) χρειάζεται προσπάθεια παλλαϊκή με νέους θεσμούς και συνεχή λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή.
η) Στοχεύοντας σε Συντακτική Εθνοσυνέλευση, γιατί το υπάρχον δήθεν δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα αναπαράγει τις κομματικές δυνάμεις του συστήματος. Γι’ αυτό πρέπει να καταρρεύσει και να αναδειχτούν νέες δυνάμεις. Δε λέμε ότι «όλοι είναι το ίδιο», παρ’ όλα αυτά τα μεν κυβερνητικά κόμματα δουλεύουν υπέρ των μνημονίων και της υποδούλωσης στις δυνάμεις του συστήματος, οι δε «αντιπολιτευόμενες» δυνάμεις μένουν αναποτελεσματικές με τον τρόπο που λειτουργούν («θεσμικά», γραφειοκρατικά, αποκομμένες από την κοινωνία κλπ). Οπότε, από εδώ και μπρος κανείς δε μπορεί να είναι ίδιος κι όποιος θέλει να μην είναι ίδιος ας εγκαταλείψει αυτό το σύστημα κι ας έρθει εδώ μαζί μας στις πλατείες.
2) Ο ομιλητής, έδωσε την περιγραφή δράσεων Αγανακτισμένων άλλων πόλεων κατά τη χθεσινή ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, θέλοντας να τονίσει την άποψή του ότι προς το παρόν αυτή η ακτιβιστική οδός είναι που πρέπει να ακολουθούμε.
3) Ακολούθησε η τοποθέτηση αυτού που χθες χαρακτήρισε ήττα τη δράση μας, λέγοντας ότι η ήττα μας είναι μεγάλη γιατί το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε επί της αρχής και ρωτώντας αν εξαντλήσαμε τα περιθώρια δράσης μας για να μη συμβεί αυτό. Και προτείνοντας, να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας για να μη περάσει τελικά το νομοσχέδιο.
4) Ο ομιλητής κατέθεσε την εμπειρία του από το Σύνταγμα, όπου βρέθηκε χθες, λέγοντας πως ό,τι βιώνουμε εδώ το βίωσε και εκεί. Υπερασπίστηκε μεν τα όσα έστω έχουμε κάνει ως τώρα λέγοντας ότι σου δημιουργείται η εντύπωση πως κάτι αλλάζει, αλλά να προχωρήσουμε την κουβέντα για τις μελλοντικές μας δράσεις. Και καταλήγοντας, δε φεύγουμε αν δεν φύγουν.
5) Ο ομιλητής υποστήριξε ότι δεν πειράζει αν ψηφίστηκε επί της αρχής το μεσοπρόθεσμο, δράσεις κάνουμε και η πορεία θα δείξει. Επανέλαβε παλιά του πρόταση να στήσουμε καθημερινό δελτίο αντιπληροφόρησης στην πλατεία με προβολές από το διαδίκτυο. Επισήμανε την ανάγκη να μην αναλωνόμαστε στο Facebook για τις πληροφορίες μας και την επαφή μας. Υποστήριξε ότι πρέπει να αφήσουμε τα κανάλια των ΜΜΕ έξω από τη δράση μας και να προβούμε σε μηνύσεις κατά αυτών που δημοσίευσαν φωτογραφίες ή βίντεο με εμφανή τα πρόσωπά μας για παραβίαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων και να συντάξουμε ανάλογο δελτίο τύπου διαμαρτυρίας μας γενικά προς τα ΜΜΕ.
6) Έγινε πρόταση από τον ομιλητή, να παραβρεθούμε στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Υπάτης, Και να απαιτήσουμε από τον Βενιζέλο παραίτηση και απόσυρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
7) Η ομιλήτρια, δήλωσε την ενόχλησή της από το σύνθημα «να καεί το μπ….λο η βουλή» που ακούστηκε στην πορεία μας, λέγοντας ότι είναι κακή για το κίνημά μας αυτή η ισοπέδωση των πάντων.
8) Ο ομιλητής επισήμανε το κρίσιμο σημείο ότι ο εχθρός μας στριμώχτηκε και απεργάζεται μεθοδεύσεις. Εμείς όμως να μη φοβηθούμε τις εξελίξεις γιατί η ιστορία δε γυρίζει πίσω, εμείς ο λαός πρέπει να είμαστε έτοιμοι με τον αγώνα μας και το ψάξιμό μας πως θα πάμε παραπέρα. Άμεσος στόχος μας, να μη ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, το σύστημα ήδη το τρομάξαμε κι αντιδρά όπως αντιδρά.
9) Η ομιλήτρια, κατ’ αρχήν δήλωσε την αντίθεσή της με τα ΜΜΕ και συνέχισε με το πως το εφαρμόζει μη έχοντας καν τηλεόραση, διαβάζοντας λογοτεχνία και συγγράμματα αντί εφημερίδες και απέχοντας από το διαδίκτυο! Επίσης, πως αν και μορφωμένη είναι αποκομμένη από το σύστημα και τις επαγγελματικές του «λύσεις», διαλέγοντας να ασχοληθεί παλιότερα με τη μουσική και τώρα με βιολογικές καλλιέργειες. Και καταλήγοντας ότι το κοινοβούλιο είναι ένα καζάνι σάπια μήλα αλλά εμείς δεν παρακαλάμε, μόνο αγωνιζόμαστε.
10) Και ο επόμενος ομιλητής, δήλωσε την ενόχλησή του για το προματάρισμα του κινήματος που θεωρεί ότι γίνεται από τα ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας την προβολή των χθεσινών γεγονότων «πανηγυράκι». Και τελείωσε, ρωτώντας τι γίνεται και τι κάνουμε μετά και το Μνημόνιο 2.
11) Ακολούθησε μια δευτερολογία του ομιλητή, που είπε ότι ο κοινός νους του αγώνα μας είναι πιο σημαντικός από τα ΜΜΕ και τις μεθοδεύσεις τους στην προβολή μας. Έθεσε στόχο μας την Άμεση Δημοκρατία. Επανήλθε στη χθεσινή μας κινητοποίηση, θεωρώντας σημαντική τη μαζικότητα που πετύχαμε αλλά και λάθος μας που δώσαμε το λόγο στον Περιφερειάρχη. Παρακίνησε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά (πανό στο Κάστρο της Λαμίας, καταλήψεις ΜΜΕ, εκδηλώσεις ενημέρωσης) και οι ίδιες οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας.
12) Με πολύ σύντομη τοποθέτηση, ο επόμενος τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε ενωμένοι και ακηδεμόνευτοι.
13) Η ομιλήτρια, είπε ότι ο Περιφερειάρχης εξαναγκάστηκε να κατεβεί στη συνέλευση της κατάληψης για να μας ακούσει κι όχι για να τον ακούσουμε, Και εμείς τον ξεγυμνώσαμε, με το να μας απαντά όπως απαντούσε στις ερωτήσεις μας. Είπε πως το «μετά» το δικό μας έγινε γίνεται και θα γίνεται, αφού ήδη ενωμένοι τους τρέπουμε σε παιχνίδια πολιτικών ελιγμών.
14) Πάνω στο θέμα της χθεσινής κατάληψης, δευτερολόγησε ομιλητής λέγοντας πως θεωρεί ύποπτη την αντίσταση των Αρχών από τη στιγμή που είχαμε κοινοποιήσει με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ την κατάληψη. Είπε επίσης ότι συμφωνεί να κλιμακωθούν οι δράσεις μας.
15) Ο επόμενος, κατέθεσε πρόταση για τη συζήτηση της Τρίτης, με θεματική ενότητα αυτής «Άμεση Δημοκρατία».
16) Ο ομιλητής, ανέπτυξε τις θέσεις του & τους προβληματισμούς του και κατέθεσε χειρόγραφο κείμενο σύνοψης αυτών στα πρακτικά μας. Ας το δούμε:
«1.α) Άμεσο αίτημά μας «Να φύγουν τώρα». Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να εμποδίσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση κόμματος ή κομμάτων ή προσωπικοτήτων που δέχονται το Μνημόνιο και αναζητούν βελτιώσεις και επαναδιαπραγματεύσεις του.
β) Είναι ο δεύτερος άμεσος στόχος μας η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης;
γ) Για να το πετύχουμε αυτό, θα κάνουμε δική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας;
2) Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι λύση ή ο επόμενος στόχος μας θα είναι Συντακτική Εθνοσυνέλευση;
3) Θα θέσουμε ταυτόχρονα (πριν τις εκλογές) το αίτημα αλλαγής εκλογικού νόμου; Κι αν ναι, στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής;
4) Θα συμμετέχει το κίνημά μας σε εκλογές και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
5) Να συνδεθεί το κίνημά μας με κινήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με κοινούς στόχους;»
17) Ο ομιλητής, έθεσε πρώτο στόχο την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας και την απομάκρυνση της χώρας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
18) Ο επόμενος, τόνισε την ανάγκη ο προβληματισμός να συνεχιστεί.
19) Ο ομιλητής, είπε πως με το κίνημά μας και τις δεδομένες συνθήκες κυοφορούμε τους νέους μας εαυτούς. Πως απαιτείται να μη πεθάνει η φαντασία μας και να προσπαθήσουμε περισσότερο να ανθήσει το καινούργιο και το καλύτερο. Έχοντας σα σκεπτικό μας το «Όχι στα δόγματα – Ναι στη δράση».

Προτάσεις που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης και μετά τέθηκαν προς ψήφιση:

1) Πρόταση: Να συσταθεί ομάδα αντιπληροφόρησης.
    Απόφαση: Υπερψηφίστηκε.
2) Πρόταση: Να μείνουν τα κανάλια εκτός εκδηλώσεών μας για προστασία προσωπικών δεδομένων μας.
    Απόφαση: Καταψηφίστηκε.
3) Πρόταση: Να σταλεί διαμαρτυρία με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ για την εφαρμογή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας.
     Απόφαση: Υπερψηφίστηκε.
4) Πρόταση: Θεματική ενότητα επόμενης Τρίτης «Άμεση Δημοκρατία» & επόμενης Πέμπτης «Οικονομία».
     Απόφαση: Υπερψηφίστηκε.
5) Πρόταση: Συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα Υπάτης.
     Απόφαση: Να συζητηθεί η οργάνωσή της από αύριο.
6) Πρόταση: Δημιουργία σκίτσων από τους συμμετέχοντες & μοίρασμα αυτών στις γειτονιές.
     Απόφαση: Να συζητηθεί & οργανωθεί και να επανατεθεί ως πρόταση.